Friss információk
Saját menü létrehozása a weboldaladon
Saját menü létrehozása a weboldaladon

8. lecke: Saját menü létrehozása a weboldaladon

Ebben a leckében következik a weboldal megfelelő szervezése . Egy dologra, amire mindig emlékezned ,hogy weblapjainkat az EMBEREKNEK és a látogatóink számára építjük. Segítenünk kell valakinek, hogyan navigáljanak a tartalmaid, oldalaid között.

Más szóval, ha a weboldaladon nehéz eligazodni, akkor az emberek egyszerűen nem fognak a weboldaladon maradni. Lehet, hogy elolvassa a tartalmadat, majd egyszerűen átkerül egy másik weboldalra. Növelheted weboldalad „oldalmegtekintési számát” és a weboldalad összes bevételét, ha megértetted és beállítottad a megfelelő navigációt a weboldaladon.

„Custom” menük bemutatása a WordPress programban

 

Az alapértelmezett WordPress-menük nagyon furcsa módon működnek, és meglehetősen kínosak lehetnek néha. Általában egy oldal hozzáadásakor az automatikusan a fő-menübe kerül. Egy bejegyzés a kezdőlap bloglistájába kerül (és nem a fő-menübe).

Webhelytulajdonosként a navigáció TELJES irányítását szeretnéd, mivel alapértelmezés szerint a sablonod nem fog nagyon jó munkát végezni ebben. Szerencsére meglehetősen egyszerű az egyedi menük létrehozása.

A navigáció a felhasználói élmény kritikus eleme lesz, és hatással lesz a Te rangsorolásodra (mivel a Google jobban rangsorolja a megfelelő navigációval rendelkező webhelyeket), ezért is fontos ez a lépés is.

Létrehoztam egy „Egyéni menük, navigáció és widgetek létrehozása” videót, amely végig vezet Téged az egyéni menük létrehozásának folyamatán. Itt lentebb láthatod:

1. feladat: Menü létrehozása

Néhány egyszerű lépés az egyéni menü létrehozásához. Először meg kell értened, hogy hol található a Menü kezelés szakasz a WordPress adminisztrációs területén.

A Megjelenés alatt kattint a Menük alfejezetre.

Ez az egyéni menü készítőjéhez vezet.
Ez az egyéni menü készítőjéhez vezet.

A bal oldali Menütétel (Add menu items) részen bal oldalt megláthatod a Bejegyzések (posts) részt. A bejegyzéseket alapértelmezés szerint nem vesszük fel a navigációba, ezért a Bejegyzések fülre kell kattintanod, és megjelenik a bejegyzések listája.

Eddig csak a „About Fanni” bejegyzést hoztuk létre. (vagy, ahogyan Te elnevezted anno: pl. Rólam, történetem, stb,) Jelöld be a hozzá tartozó jelölőnégyzetet, majd kattints a Hozzáadás a Menühöz elemre.

** Megjegyzés: A legtöbb téma alapértelmezés szerint hozzáadja az Oldalak a felső menühöz, de ha nem látod az Adatvédelmi irányelveket a Menü felépítése részben, akkor hozzá kell adnod „custom links” egyedi link-ként.

custom links-egyedi link létrehozása a menüben
custom links-egyedi link létrehozása a menüben

Az About Me oldal most hozzá lett adva a menü struktúrához (az alábbiak szerint).

menü struktúra kialakítása
menü struktúra kialakítása

Miután hozzáadtad a Menü struktúrájához, áthúzhatod és tetszés szerint átrendezheted a menüt. Ebben az esetben hozzáadom az About Fanni-ról szóló bejegyzésemet az Adatvédelmi irányelvek fölé, amely ezt a „baloldalra” helyezi a webhelyem élő menüjében. Tehát, lényegében itt rendezem az oldalaimat, egyéb tartalmaimat.

A menü rendszerezés befejezése után nevez el a menüt, majd a „menü mentése” gombra klikkelve létrehozod az új menüt a weboldaladon, amit már publikusan is látnak.

Hozhatsz létre további menüket is a „create a new menu”  (hozz létre egy új menüt) linkre kattintva.

Készíts új menüt
Készíts új menüt

Miután ezt megtetted, hozzá tudod adni az újonnan létrehozott menüt a weboldaladhoz, hogy felülírd a webhely Fő menüjét. Egy új lapot fog létrehozni, miután létrehozta az új menüt a „Manage Locations” (helyek kezelése) néven.

Kattintson erre a fülre, majd a „Fő menü” menü pont alatt válaszd ki az imént létrehozott menüt, ebben az esetben „Main Manu”  (fő menü)-nek hívják. Ezt követően kattints a „Save Changes” Változások mentése gombra. Készen is vagy!

Láthatod a menü pontok sorrendjét és azt, hogy az „About Fanni” bejegyzésem az „Privacy Policy” (Adatvédelmi irányelvek) oldal elé kerül.

És készen vagyunk. Ez ilyen egyszerű, és ahogy tovább építjük a weboldalunkat, rendszeresen átszervezzük a weboldalainkat, kezeljük ezt a menüt, és valószínűleg létrehozunk „Primary Menu” (almenüket), amelyekről később tanulunk, mivel több tartalom lesz a weboldalunkon.

Eddig szép munka! Gratulálok 🙂

Következő még izgalmasabb lesz, mert beindul a „pénztermelő” gépezeted.

Valószínűleg hallottál a „kulcsszókutatás” kifejezésről képzésem alatt :). Ezzel megtalálod a saját piaci réseddel kapcsolatos kulcsszó-kifejezéseket, és eldöntheted, hogy milyen tartalmat írsz az adott kulcsszó köré. Vágj bele a következő ingyenes leckébe és kutassunk együtt, hogy versenytársaidat lehagyd!!!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük