Friss információk
A lecke elvégzése után, képes leszel: hozzáférni a WordPress háttér környezetébe megérted majd, hogy mit végezhetsz a WordPress Irányítópult különféle moduljaival mire szolgál a WordPress adminisztrátori eszköztár mire szolgálnak a WordPress adminisztrátor menüjének különféle menüpontjai

2. lecke: Navigálás a WordPress hátoldalán

A lecke elvégzése után, képes leszel:

  • hozzáférni a WordPress háttér környezetébe
  • megérted majd, hogy mit végezhetsz a WordPress Irányítópult különféle moduljaival
  • mire szolgál a WordPress adminisztrátori eszköztár
  • mire szolgálnak a WordPress adminisztrátor menüjének különféle menüpontjai

Navigálás a WordPress hátoldalán videó lecke [Teljes]

 

1. A WordPress háttér

Most, hogy telepítetted a WordPress alkalmazást, itt az ideje, hogy felfedezd a WordPress hátterét, az-az a „vezérlőpultot”! Láthatod, hogy a WordPress hátteret egy „vezérlőteremben” végzed. Itt készítjük elő az összes varázslatos dolgot, amelyet megszeretnél osztani a szavakkal, képekkel, videókkal, bármilyen médiával. Egyszerűbben  fogalmazva: a WordPress vezérlőpultjában hozzáadhatsz, szerkeszthetsz és eltávolíthatsz a webhelyeden található tartalmakat, valamint parametrikusan állíthatod a webhely weboldalainak, cikkeinek, média tartalmainak megjelenését.

Mielőtt elkezdnénk felfedezni a WordPress Irányítópultot, egy dolgot meg kell jegyeznem: a szervergéptől (kiszolgáló gazdagép) függően néhány dolog kissé eltérhet a WordPress telepítésében. Például a szervergép különböző mintaoldalakat adhat hozzá a szokásos WordPress oldalaktól eltérően, vagy alapértelmezés szerint telepíthet néhány bővítményt. Ezektől ne lepődj meg. Mindent adminisztrátorként kézben tarthatsz.

Bejelentkezés

A WordPress Irányítópult eléréséhez kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Menj a WordPress bejelentkezési URL-hez. Ha még nem módosítottad ezt (biztonsági okokból javasolt is, de ezt majd később tanulod a biztonság témában), akkor ez az URL  például a www.sajatwebhely.com/wp-admin
  2. Írd be a WordPress-t felhasználónevedet, majd a jelszót és kattints a „Bejelentkezés” gombra. Ha már be vagy jelentkezve, akkor automatikusan WordPress irányítópultjába kerülsz, anélkül, hogy meg kellene adnod a bejelentkezési adatokat.

Ezen a képen megmutatom, amin hasonló képernyőre jutsz. Itt a WordPress Irányítópult (vezérlőpult) (1), az aktuális an elérhető adminisztrációs eszköztár (ez mindig változik, hogy éppen mit csinálsz a vezérlőpultban) (2) és az admin menü (3) látható. (ez állandó eszköztár)

Navigálás a WordPress vezérlőpultban
A WordPress vezérlőpult (1), az adminisztrációs eszköztár (2) és az admin menü (3)

2. A WordPress vezérlőpult

A WordPress Vezérlőpult áttekintést nyújt arról, hogy mi történik a weboldaladon. Ez a Te webhelyednek gyors áttekintő (ellenőrző) területe, ahol madártávlatból megtekintheted a műveleteket egy gyors rápillantással. Az Irányítópult widgeteket tartalmaz. Az alábbiakban feltárom az alapértelmezett modulokat.

Megjegyzés: ezek a modulok nem statikusak, ahogyan korábban fogalmaztam, parametrikusan dinamikusak. Testre szabhatod a Vezérlőpult nézetét, hogy az megfeleljen a Te igényeidnek. Az Irányítópult képernyő beállításaiban kiválaszthatod, hogy mely widgetek jelenjenek meg. A widgeteket átrendezheted mozgatással. Ne feledd, hogy ezek alapértelmezett widgetek. A beépülő modulok telepítésekor más modulok is megjelenhetnek a Te webhelyed vezérlőpultjában.

Rápillantás (betekintés)-Jelenlegi helyzet

Ahogy a neve is mutatja, a „jelenleg” widgetben egy pillanat alatt áttekintheted webhelyed bejegyzéseit, oldalait, bejegyzéseit (blog cikkek) és témáját (sablon). Amint a 2. képen láthatod, megmutatja a számukat a jelenlegi bejegyzések ( 1), oldalak ( 2), és hozzászólás ( 3). Ebből még az is látszik, hogy milyen WordPress verziót futtatsz (4) és melyik téma (sablon) aktív a weboldaladon (5). És még egyéb információk is megjelennek, ttól függően, hogy milyen bővítmények vannak telepítve a webhelyeden (6).

Jelenlegi helyzet a WordPress webhelyemen
Jelenlegi helyzet widget-ben a WordPress webhelyemen

A jelenleg…  modulban kék szöveggel jelzik a  linkeket. Ha a bejegyzések, oldalak vagy megjegyzések számára kattintasz, akkor a megfelelő szerkesztő képernyőkre kerülsz.

Történések

A bejegyzések és hozzászólások részletesebb megtekintéséhez tekints meg a Történések modult. Amit a 3. képen láthatsz, az-az ebben a widgetben mi is található. A te legfrissebb közzétett bejegyzéseid „Legutóbb közzétéve”  ( 1) és a legutóbbi hozzászólások ( 2).

A legutóbbi hozzászólások részben láthatod, hogy ki kommentálta, és a felhasználói linkre kattintva meglátogathatod a profiljukat. Ha az egérrel egy megjegyzés fölé viszed az egeret, a műveletek listája jelenik meg (3). Innen választhatod a jóváhagyást vagy elutasítást, válaszolhatsz, szerkeszthetsz, megtekintheted az előzményeket, megjelölheted spamként vagy elhelyezheted a kukába.

Válaszolhatsz egy megjegyzésre a WordPress Vezérlőpultból is, de itt egyszerűen kattints a „válasz” gombra, és megjelenik itt helyben egy űrlap, amelybe beírhatod a hozzászólásodat. Nem kell külön elnavigálni a vezérlőpult „hozzászólás” menüjébe.

WordPress történések modul
WordPress történések widget

Gyors vázlat

A Gyorsvázlat widget a mini post (blog cikk) szerkesztő amellyel azonnal létrehozhatsz piszkozatokat az Vezérlőpultban. Ha van egy új ötleted, és gyorsan le akarod jegyezni, akkor ezt megteheted a Gyors vázlat widgeten keresztül. Mindössze annyit kell tenned, hogy beírsz egy címet, megírsz egy szöveget és kattintasz a ‘Mentés vázlatként’ gombra. Ahogy már a cím is sugallja, ez csak piszkozat, ezért még nem teszed publikussá webhelyeden. A piszkozat linkjére kattintva a bejegyzésszerkesztőbe jutsz, ahol szerkesztheted a vázlatot, és megírhatod ötleted hosszabb, teljes keresőoptimalizált verzióját. Majd publikálhatod.

WordPress gyors vázlat modul
WordPress gyors vázlat widget

WordPress Események és Hírek

Végül a WordPress Események és Hírek widget-ben felajánl neked  gyors lehetőségeket. Bepillanthatsz mi történik a WordPress világában. Ez egy áttekintés a WordPress-hez kapcsolódó hírekről és a közelgő WordPress-eseményekről, például a WordCamp. A WordCamp egy informális, a WordPress közösség által évről-évre megszervezésre kerülő eseménysorozat, ahol nem kizárólag a fejlesztőket látják szívesen, hanem lehetőséget adnak a lelkes amatőröknek is, aki a keretrendszer jobbá tételében szeretne részt venni. A WordCamp nem titkolt célja, hogy a WordPress közösséget jobban összekovácsolja.

WordPress események és hírek widget
WordPress Események és Hírek widget

Új: Webhely egészségi állapota

A WordPress 5.4 verziójában a Webhely funkció szintén a Vezérlőpult widgetek részévé vált. Ha olyan probléma merül fel, amelyet feltétlenül javítanod kell, könnyedén megtalálod ebben a modulban.

Nagyon fontos modul!

Ha bármilyen hiba merül fel a webhelyed működésével kapcsolatban, azonnal kijavíthatod a hiba okát. Vagy legalább is segít Neked annak felderítésében. A weboldalad gyorsasága, elérése nagyon is elsődleges szempont a mai óriási SEO versenyben

WordPress webhely egészségi állapota
WordPress webhely egészségi állapota widget

3. Az adminisztrációs eszköztár (Admin eszköztár)

A WordPress Vezérlőpult tetején egy fekete sáv látható. Ez a rendszergazdai adminisztrációs eszköztár, vagy röviden: admin eszköztár ( lásd a korábbi képen is), és csak Te láthatod, és nem a webhelyedet látogató emberek.

WordPress admin eszköztár
WordPress admin eszköztár

Először is, ha a bal oldalon rámutatsz az egérrel a WordPress logóra, akkor könnyen elérheted a WordPresshez kapcsolódó weboldalakat és dokumentumokat. A WordPress logó jobb oldalán látni fogod saját webhelyed nevét. Erre kattintva a saját webhelyed kezdőlapjára kerülsz.

Így gyorsan megnézheted hogy az  által végrehajtott módosítások valójában hogyan néznek ki a webhelyeden. Ezután van egy hozzászólás gomb, amely gyors hozzáférést biztosít a hozzászólások (megjegyzések) képernyőhöz. Végül az eszköztár „Új” eleme lehetővé teszi a bejegyzések, oldalak, média vagy felhasználók gyors hozzáadását. Ha telepítesz bármilyen plugint (bővítményt), további lehetőségek jelenhetnek meg az elem jobb oldalán az eszköztáron. Én esetemben jelenleg a Yoast SEO bővítmény előfizetés ( keresőoptimalizáláshoz elengedhetetlen).

Az eszköztár jobb oldalán szerkesztheted profilodat és kijelentkezhetsz. A bejelentkezési nevedre vagy a „Profil szerkesztése” gombra kattintva elérheted a profil képernyőt. Itt személyes adatokat adhatsz meg, például nevedet és elérhetőségedet.

szerkesztheted profilodat és kijelentkezhetsz
Szerkesztheted profilodat és kijelentkezhetsz

4. Admin menü

Az utolsó dolog, amit ebben a leckében vizsgálunk, az a rendszergazda menü vagy röviden, az admin menü. Nem összekeverendő az adminisztrációs eszköztárral 🙂 Az admin menü a képernyő bal oldalán található oldalsáv. Láthatod is az admin menü kinyitott vagy összecsukott állapotát. Az admin menü különféle menüpontokból áll. Ebben a leckében az admin menü alapértelmezett menüpontjaira térek ki. Felhívom figyelmedet, hogy ha bármilyen plugin telepítve van, akkor az admin menüben lehetnek extra, bővítményspecifikus elemek. Például a a lista végén látható a Yoast SEO plugin menüpontja és még más bővítmények.

WordPress admin menü kinyitott vagy összecsukott állapota
WordPress admin menü kinyitott (bal) vagy összecsukott állapota (jobb)

Menüpontok

 

● Vezérlőpult

A Vezárlőpult menüpont a WordPress Vezérlőpultba vezet, amelyet a lecke korábbi részében már tárgyaltunk. Az Vezérlőpult menüpontra kattintva láthatod a Frissítések fület. A Frissítések fül hozzáférést biztosít a Frissítések képernyőhöz, ahonnan információkat kaphatsz arról, hogy a WordPress melyik verzióját használod. Te is végezhetsz műveleteket, és manuálisan is ellenőrizheted a WordPress alapvető frissítéseit, vagy újra telepítheted a WordPress központi verzióját. Ezen felül innen manuálisan frissítheted a beépülő modulokat (plugin-ok), a témákat (sablonok) és a fordításokat.

● Bejegyzés

A Bejegyzés menüpont a bejegyzések írásának és kezelésének parancsközpontja. Ha van blogod (vagy szeretnéd létrehozni) a blogodat, valószínűleg sok időt fogsz itt tölteni a tartalmaid kidolgozásával és a bejegyzések tökéletesítésével, keresőoptimalizálásával. Ha rákattintasz erre a menüpontra, több fül is láthatóvá válik:

● Összes bejegyzés: a blogodon írt összes bejegyzés áttekintése.

● Új hozzáadása: létrehozhatsz egy új blogbejegyzést a blogodon, és elnavigál a bejegyzésszerkesztőhöz, ahol elkezdheted írni a bejegyzést.

● Kategóriák: egy képernyőre vezet, ahol kategóriákat adhatsz hozzá, szerkesztheted és törölhet azokat.

● Címkék: egy képernyőre vezet, ahol címkéket adhatsz hozzá, szerkesztheted és törölhet azokat.

Ne aggódj, ha nem vagy biztos abban, hogy ezek a kifejezések pontosan mit jelentenek. A 4. kurzusban Tartalom létrehozása a blokk szerkesztőben fogsz tanulni róla. Többet megtudunk arról, hogyan írhatunk bejegyzéseket a WordPress blogodon. Az 5. kurzusban kategóriákba és címkékbe fogunk „belemélyedni” valamint azok használatába.

● Média

A Média menüpont lehetővé teszi a média kezelését. A média bármi lehet, a fényképektől és videóktól kezdve az audio és PDF fájlokig. Ha erre a menüpontra kattintasz, két fül jelenik meg: a Médiatár és Új hozzáadása menü.

A Médiatárban megtekintheted, szerkesztheted és törölheted a már feltöltött adatokat. A Új hozzáadása gombbal új média elemeket tölthetsz fel a médiatárába.

● Oldalak

Tovább a következő menüponthoz: Oldalak. Mi fő különbség egy bejegyzés és egy oldal között? A bejegyzések dinamikusak, ami azt jelenti, hogy elavulhatnak, ezért frissíthetők – például egy blogbejegyzés a webhelyen vagy egy hírcikk. Az oldal statikus entitású, ami azt jelenti, hogy szinte soha nem kell változtatnia rajta – például egy GYIK oldal vagy egy „Rólam” oldal. Ezt a különbséget részletesebben az 5. kurzusban fejtem ki. Az Összes oldal fül az aktuális oldalak áttekintését mutatja. A Új hozzáadása lap segítségével gyorsan hozzáadhatsz egy új oldalt a webhelyedhez.

● Hozzászólás

A következő elem a Hozzászólás menüpont. Ezzel a Hozzászólás képernyőre jutsz, ahol megtekintheted és elérheted azokat a megjegyzéseket, amelyeket olvasóid hagynak a bejegyzéseidben (blog cikkeidben). Innen jóváhagytathatod vagy nem a hozzászólásokat, válaszokat adhatsz, szerkesztheted, spamként megjelölheted vagy egyszerűen törölheted a hozzászólásokat.

● Megjelenés

Következő: a Megjelenés menüpont. Ez a menüpont lehetővé teszi, hogy szabályozd a webhely megjelenését. Megváltoztathatod webhelyed témáját, testre szabhatod a kinézetét, kezelheted a webhelyen lévő modulokat és kezelheted a webhelyeden megjelenő navigációs menüket. Ez az elem lehetővé teszi a téma (sablon) szerkesztését is, de ehhez tudnod kell programozni. A 3. kurzusban ( A weboldal testreszabása )  megváltoztatjuk webhelyed megjelenését. Weboldal tervezővé fogsz válni 🙂

● Bővítmények

A Plugins (Bővítmények) menüpont lehetővé teszi, hogy extra szolgáltatásokat adj a webhelyedhez a beépülő modulok telepítésével. A Telepített bővítmények fül a webhelyeden már telepített összes beépülő modul áttekintését mutatja. A Új hozzáadása fül lehetővé teszi új plugin hozzáadását. Haladó felhasználók számára lehetővé teszi a meglévő bővítmények szerkesztését is programozás használatával, ha rákattintasz a Bővítményszerkesztőre. Foglalkozunk majd ezzel a képzés 3. kurzusában található leckékben.

● Felhasználók

Az admin menü tartalmazza Felhasználók menüt is. Az Összes felhasználó fülön megjelenik a webhely összes felhasználója. Ezen a képernyőn felhasználókat adhatsz hozzá és szerkesztheted szerepkörüket (jogosultságokat). Hogy mi a felhasználó, valójában attól függ, hogy milyen típusú webhelyed van. Különböző felhasználói szerepek léteznek, például „adminisztrátor”, „ügyfél”, „előfizető”, „szerző” és még sok más. A hozzárendelt szerepektől függően a felhasználó által megtehető jogok eltérőek lesznek. A képzés 6. kurzusában többet megtudunk majd a WordPress különböző felhasználói szerepeiről. Ez az elem lehetővé teszi a saját profil szerkesztését is az Adatlap gombra kattintva.

● Eszközök

A következő menüpont neve Eszközök. Ez az elem lehetővé teszi több dolog elvégzését is. Például, ha webhelyedet egy másik platformról vagy rendszerről hoztad át, akkor a bejegyzéseidet és hozzászólásokat a Importálás fülre kattintva tudod kezelni  A jelenlegi WordPress webhelyed tartalmának exportálása is lehetséges a Exportálás fülre kattintva. Az Eszközök fül hozzáférést biztosít a A webhelyed egészség ellenőrzésére, ahol információkat láthatsz a WordPress konfigurációdról Sőt, a A webhely egészsége a szolgáltatások javítását javasolta a webhelyeden, vagy figyelmeztet minden kritikus problémára.

● Beállítások

Az utolsó alapértelmezett menüpont a Beállítások tétel. Az elemre kattintva több fülhöz férhetsz hozzá:

 

● Általános: lehetővé teszi webhelyed címének, tagline-jának és URL-jének szerkesztését, kit engedélyezhetsz a webhelyeden való regisztrációhoz, valamint a dátumok és időpontok megjelenítéséhez.

● Írás: lehetővé teszi, hogy szabályozd a publikálást és beállítsd az alapértelmezett bejegyzés kategóriáját és formátumát.

● Olvasás: lehetővé teszi, hogy szabályozd, hogyan néznek ki az oldalaid az olvasók számára, beállítva, hogy a kezdőlap milyen formában jelenjen meg, és ha van blogod, akkor hány bejegyzés jelenik meg a főoldalon. Azt is szabályozhatod, hogy hány üzenetet küldjön az RSS-hírcsatornába, és mit tartalmazzon ezek a bejegyzések. Végül kiválaszthatod, hogy webhelyedet a keresőmotorok találják-e meg, bár ennek kezelésére vannak jobb módszerek, amelyeket ennek a képzésnek az utolsó kurzusában tanulunk majd.

● Beszélgetés: lehetővé teszi, hogy szabályozhasd, hogy az emberek hogyan és hogyan tudnak megjegyzést írni cikkeidhez, és hogy szeretne-e értesítést kapni a bejegyzéseivel kapcsolatos új megjegyzésekről.

● Média: Itt meghatározhatod a képek szabványos méreteit és rendszerezheted a feltöltéseket.

● Közvetlen hivatkozások : lehetővé teszi, hogy kiválaszd, hogyan nézzenek ki URL-jeid a látogatók számára.

● Személyes adatok védelme: lehetővé teszi az Adatvédelmi irányelvek oldalának létrehozását a weboldaladhoz.

Tehát nagyon sok fantasztikus dolgot tehet a WordPress segítségével tervezni. Mindezek a lehetőségek kissé ijesztőnek tűnhetnek, de ne aggódj, ezeket a szempontokat a következő kurzusokban részletesebben áttekintjük. A következő leckében először arra foglak vezetni, hogy elgondolkodj azon, hogyan kívánod használni a WordPress alkalmazást.

Kulcsfontosságú témák, amit megtanultál

 

●  Láthattad a WordPress „hátterét” mint ellenőrző helyiséget: itt adhatsz hozzá, szerkeszthet és távolíthatsz el webhelyed tartalmát, valamint szabályozhatod a webhelyed megjelenését.

●  A WordPress Vezérlőpult áttekintést nyújt arról, hogy mi történik a webhelyeddel. Ami a  következő alapértelmezett widgeteket tartalmazza: Jelenlegi helyzet, Történések, Gyors vázlat, valamint WordPress Események és hírek. A admin eszköztár vagy rendszergazda eszköztár lehetővé teszi, hogy gyorsan hozzáadj új bejegyzéseket, oldalakat, médiát vagy felhasználókat, szerkeszd a profilodat és kijelentkezz.

● A admin menü vagy a rendszergazda menü lehetővé teszi a WordPress funkcióinak elérését a különböző menüpontok segítségével: IVezérlőpult, Bejegyzések, Média, Hozzászólások, Megjelenés, Bővítmények, Felhasználók, Eszközök és Beállítások.

 

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!