Friss információk
Leckét követően képes leszel: megérted, mit jelent a nyílt forráskód megérted, miért gondolom, hogy a nyílt forráskód nagyszerű lehetőség neked miért jó, annak ellenére, hogy nem tudsz, nem szeretnél és nincs  is időd programozni

2. lecke: Nyílt forráskód-megnyitják a lehetőséget számodra 

Ha csatlakozol hozzám a Wealthy Affiliate teljesen INGYENES Starter csomaghoz az én linkemen keresztül. Nincs szükség hitelkártyára. Nincs semmilyen kockázat! És elvégzed vagy csak betekintettél a szintén ingyenes Online Entrepreneur Certification “Getting Started”  angol nyelvű kurzust (10 ingyenes lecke angolul) és a Affiliate Bootcamp ” Getting Your Business Rolling” angol nyelvű kurzust (10 ingyenes lecke angolul), ami  10-10 leckéből áll, akkor hozzáférést kapsz itt a magyar nyelvű  4. Tréning:  WordPress Niche weboldal készítés MAGYAR nyelvű kurzusom további leckéihez, szintén teljesen INGYEN! Bármikor megnézheted. Újra és újra.

Leckét követően képes leszel:

  • megérted, mit jelent a nyílt forráskód
  • megérted, miért gondolom, hogy a nyílt forráskód nagyszerű lehetőség
  • neked miért jó, annak ellenére, hogy nem tudsz, nem szeretnél és nincs  is időd programozni

1. Mi az a nyílt forráskód?

Mostanra valószínűleg elég világos elképzelésed van arról, hogy mi a WordPress, és mit kezdhetsz vele. Az egyik dolog, amit korábban említettem, hogy a WordPress nyílt forráskódú. De mit jelent ez? Erről fogok beszélni ebben a leckében! Kezdjük is el. Tehát mi a nyílt forráskódú? Ez egy nyílt forráskódú szoftver amit egy nagy közösségen belül fejlesztettek ki. Mindenki használhatja, megváltoztathatja és terjesztheti a nyílt forráskódú szoftverek kódját. Ösztönzik az embereket, hogy vegyenek részt a szoftverprojekt fejlesztésében. Sok példa van a nyílt forrású szoftverekre. A Mozilla Firefox internetes böngésző nyílt forráskódú, akárcsak a VLC médialejátszó. Ez egy platformfüggetlen multimédia-lejátszó. Ha valamelyik videót nem tudod lejátszani, akkor ez biztos, hogy lefogja! És talán már hallottál a Linuxról is? Néhány példával egy nagyon picit megvizsgáljuk ezeket.  Nem mennék nagyon a részletekbe, mert ez inkább haladóknak való. De soha nem tudhatom, hogy Te mennyire vagy elszánt és soha sem tudhatod, hogy neked is bele kell majd „nyúlnod” a kódolásba, ha szeretnél. Ez nem kötelező, de egyszerűbb, mint a weboldal fejlesztőd megfizetned egy pár kattintásos módosításért. Beszélek a Mozilla Firefoxról, a Linuxról és a Plugin-okról. Úgynevezett bővítményekről. Tudom, hogy ez az első „Bevezetés a WordPress-be” kurzus leckéi nem elég izgalmasak számodra, mert már építenéd a weboldaladat és szeretnél pénzt keresni vele, de hidd el, később megtérül számodra e a lecke tanulsága is.

Példák nyílt forrású szoftverekre

Vess egy közelebbi pillantást a nyílt forrású szoftverek néhány példájára. Beszéljünk egy keveset a Mozilla Firefoxról és a Linuxról.

  • Mozilla Firefox

Firefox
Firefox, amit a képre kattintva letölthetsz

A Mozilla Firefox , vagy egyszerűen a Firefox, egy nagyon népszerű nyílt forrású böngésző, amely szabadon letölthető. Ez a világ egyik vezető nyílt forrású projektje. A projekt még 1998-ban indult a Firefox elődjeként a Netscape forráskódjának kiadásával. Több éves fejlesztés után a Mozilla 1.0-t 2002-ben adták ki. Hosszú ideig ez volt az egyetlen életképes alternatívája, a mára már nagyon nem közkedvelt Microsoft akkori vezető böngészőjének, az Internet Explorernek. Akkor inkább a Chrome, amiről épen most készítettem egy videót, amiben új frissítést adtak, amivel például csoportosítani tudod a böngésződ lapjait.

Chrome Tab groups böngésző újdonságai [NboM Információs technológia]

  • Linux

Linux a legismertebb és leggyakrabban használt nyílt forrású operációs rendszer. Ez az operációs rendszer olyan szoftver, amely kezeli a számítógépen (vagy más eszközön is) meglévő összes többi szoftvert, például a Microsoft Windowst és az Apple macOS-t. Más operációs rendszerektől eltérően, a Linux létrehozásához használt kód ingyenes és a nyilvánosság számára elérhető a betekintéshez, szerkesztéshez és az ahhoz való hozzájáruláshoz. Csakúgy, mint a Mozilla Firefox, a Linux is bárki számára szabadon elérhető. Számos verzió létezik (úgynevezett „disztribúciók”, vagy röviden „distros”), különféle funkciókkal és megjelenéssel.    

Linux a legismertebb és leggyakrabban használt nyílt forrású operációs rendszer
Linux a legismertebb és leggyakrabban használt nyílt forrású operációs rendszer
  • Plugin-ok (bővítmények)

Csakúgy, mint a Mozilla Firefox, Linux és WordPress, Rengeteg plugin szintén nyílt forráskódú. Nem csak a forráskódot nyitják meg, hanem más embereket is arra buzdítanak, hogy segítsenek nekik annak fejlesztésében. Cserébe hozzájárulsz maga a WordPress fejlesztéséhez. Ezekkel a bővítményekkel lehet továbbfejleszteni a weboldaladat. Fogsz velük eleget találkozni :).

De vigyázat!

Nagyon oda kel figyelni, mert amilyen nagy segítséget nyújtanak ezek a bővítmények, ugyan úgy szét is „robbanthatják” a weboldaladat, ha nem „férnek össze”. Brutálisan lelassítják a weboldaladat és megkeserítik a weboldal sablonodat is. Az-az összeomolhat a weboldalad, ha egy bővítmény nem kompatibilis a weboldalad sablonjával (témájával). Egyszerűen a kódok „összeakadnak” és nem fog működni a weboldalad!

2. Miért gondolom, hogy nagyszerű a nyílt forráskódú program?

Már-már tudod, hogy mi a nyílt forráskód. Tudod azt is, hogy a bővítmények  nagy rajongói vagyunk. De miért szeretjük annyira a nyílt forráskódú szoftvert? Nos, ennek három oka van. Nézzük meg.

1. A nyílt forráskódú módszer a legjobb módja az innovációk és megoldások megszerzésének.

 

nyílt forráskód előnyei
Nyílt forráskód előnyei számodra

Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy a nyílt forráskódú módszer a legjobb módja annak, hogy innovációkat és új megoldásokat kapjunk az előttünk álló problémákra. Ennek következménye az,  két fej jobb, mint egy. Két vagy több ember együttes tudása mindig meghaladja az egyéni tudást. Ha az emberek – különösen a különféle háttérrel rendelkezők -együttműködnek egy projektben, akkor a projekt előnyeire válnak. Ha egy megoldáson, problémán együtt dolgozunk, akár egyszerre, akár nem, akkor jobb megoldásokhoz jutunk el. Röviden: egymás vállán állunk: ki kell használnunk egymás érdemeit és tehetségeinket. És ez vezet minket a valódi innovációhoz!

2. A nyílt forráskód segít elkerülni a tehetségek és készségek elpazarlását.

  Pont ez a második ok, miért szeretem a nyílt forráskódú szoftvereket. Mert ez segít elkerülni a valódi tehetségek és készségek elpazarlását. Sok-sok ember szerte a világon dolgozik azonos vagy hasonló problémák megoldásán, és ez a tehetség és készségek pazarlásának tartom.

Nyílt forráskód-megnyitják a lehetőséget számodra
Emberek segítenek Neked, miközben Te nem tudsz programozni és mégis felépítheted a legprofibb weboldalad a világon

És pont ezek az emberek segítenek Neked, miközben Te nem tudsz programozni és mégis felépítheted a legprofibb weboldalad a világon.   Miért kellene minden iskolának eltérő weboldallal rendelkeznie? Ezeknek a weboldalaknak a működése általában nagyjából azonos. Ugyanez vonatkozik a kórházak, egyetemek és kormányok weboldalaira is. Hulladéknak nevezném, amikor sok ember hasonló projektekkel dolgozik együtt, anélkül, hogy együtt dolgoznának. Ez a legnagyobb pazarlás a világon! Nem kellene újra és újra feltalálnunk a kereket. Ha nyílt forrású módon tennénk dolgokat, megosztanánk tudásunkat a kerék feltalálásáról. Tegyük más emberek előnyeit a mi kerekünkhöz. Vagy a mi tudásunkat mások kerekéhez. És hagyjuk, hogy az emberek javítsanak ezen a kereken. Ennyire egyszerű! Persze ez itthon elég nehézkes. Másképpen gondolkodnak és másképpen tanítják a fiatalokat.

3. A nyílt forráskód befogadó.

A harmadik ok, amiért szeretjük a nyílt forráskódot, az, hogy a nyílt forrású inkluzíve. Az olyan nyílt forráskódú projektek, mint a WordPress, mindenkit meghívnak a részvételre. Tényleg mindenkit. A nyílt forráskód egy „equalizer” ,mint egy hangszínszabályzó működik. Ha szeretnél hozzájárulni a WordPress-hez, akkor megteheted. Nem számít, hogy melyik cégnél dolgozol. Nem számít, hol laksz. Nem számít, mennyi pénzed van, vagy hogyan néz ki. Mindenkinek megvan a maga szakértelme, és tehetségét elismerik a nyílt forráskódú közösségben. Nagyon inkluzíve (befogadó), és mindenkinek lehetőséget kínál. Függetlenül attól, hogy van-e programozási tudásod, vagy szereted a fordítást, kiváló szervezési képességekkel rendelkezel, vagy nagyszerű közösségérzettel rendelkezel, hogy mások bekapcsolódjanak. Mindenki hozzájárulhat!

Open source
Open source

Szóval, mit jelent ez? A nyílt forráskód mindenki számára látható. Tehát a WordPress kódja mindenki számára is látható. Emiatt megtanulhatsz dolgokat mások kódjából. Láthatjuk és tanulhatunk a más emberektől. A nyílt forrású projektek kidolgozása azt is jelenti, hogy megbeszélhetik és együttműködhetnek másokkal, akik ugyanazon a terméken dolgoznak. Hozzájárulunk más nyílt forrású projektekhez, például a WordPress-hez. A fejlesztők tanulunk egymástól és az összes többi WordPress fejlesztőtől is. Felkeltettem érdeklődésedet? A kurzus 8. moduljában, amely nem kötelező, többet fogunk megismerni WordPress mögött álló történetről. Hogyan indult el a WordPress? Milyen a WordPress közösség? És hogyan tudsz hozzájárulni Te is, ha szeretnél? Mindent el fogok mondani róla! De először is azt tanuld meg, hogyan lehet a WordPress felhasználásával létrehozni saját weboldalt. Hiszen leginkább ezért vagy itt! 🙂

Gyors ismétlés, miről is tanultál:

  • Ha a szoftver nyílt forráskódú, ez alapvetően azt jelenti, hogy a szoftver is egy közösségen belül fejlesztették ki. Mindenki használhatja, megváltoztathatja és terjesztheti a nyílt forráskódú szoftverek kódját. Ösztönzik az embereket, hogy vegyenek részt a szoftverprojekt fejlesztésében
  • Én úgy gondolom, hogy a nyílt forráskód három ok miatt nagyszerű: 1. A nyílt forráskódú a legjobb módszer az új innovációk beszerzésére és megoldásokra 2. A nyílt forráskód segít, hogy elkerüljük a tehetségek és készségek pazarlását 3. A nyílt forráskód inkluzíve (befogadó)

 

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!