1. lecke: WordPress: mi is ez és mit jelent számodra

Ha csatlakozol hozzám a Wealthy Affiliate teljesen INGYENES Starter csomaghoz az én linkemen keresztül. Nincs szükség hitelkártyára. Nincs semmilyen kockázat! És elvégzed vagy csak betekintettél a szintén ingyenes Online Entrepreneur Certification “Getting Started”  angol nyelvű kurzust (10 ingyenes lecke angolul) és a Affiliate Bootcamp ” Getting Your Business Rolling” angol nyelvű kurzust (10 ingyenes lecke angolul), ami  10-10 leckéből áll, akkor hozzáférést kapsz itt a magyar nyelvű  4. Tréning:  WordPress Niche weboldal készítés MAGYAR nyelvű kurzusom további leckéihez, szintén teljesen INGYEN! Bármikor megnézheted. Újra és újra.

Tanulási célok 

Ebben a leckében megtudhatod:
● mi a WordPress és mit is tud jelent számodra
● mi a tartalomkezelő rendszer
● mit jelent a nyílt forráskódú szoftver

1. Mi a WordPress?

Üdvözöllek a WordPress kezdő tanfolyamán! Ezen a kurzuson mindent megtanítok, amit tudnod kell a beállításokról és a menedzsmentről a WordPress weboldaladon. Először azt vizsgáljuk meg, hogy mi a WordPress és mit is tesz érted?! WordPress egy tartalomkezelő rendszer a (content management system-CMS) , ami azt jelenti, hogy lehetővé teszi számodra, hogy weboldalakat és tartalmakat, cikkeket publikálj, amelyet meg szeretnél osztani a világgal. Alapvetően három elem játszik központi szerepet WordPressben

 • 1. Hozz létre tartalmakat

Először is, van egy fejlett szövegszerkesztő , az úgynevezett blokk szerkesztő,
amely segít a cikkek és oldalak létrehozásában. Ezenkívül lehetővé teszi az összes különféle médium hozzáadását a cikkekhez és az oldalakhoz.

 • 2. Szervezd meg a tartalmat

A WordPress-ben  kezelni és rendszerezni tudod a
tartalmaidat. Például a testreszabó-ban hozzáadhatsz menüket és
rendezheted a kategóriákat és címkéket. Vannak lehetőségek, hogy hozzáadhatsz úgynevezett
breadcrumb opciót. A breadcrumb egy navigációs sablon vagy téma, amely kijelzi a felhasználóknak aktuális tartózkodási helyüket egy weboldalon vagy webes alkalmazásban, applikációban (app). A breadcrumb egy angol szó. Jelentése „kenyérmorzsa”.

 • A felhasználók kényelmét szolgálja.
 • Csökkenti a navigációs műveletek számát.
 • Csökkentik a visszafordulási arányt!

Több meséből ismerheted azt a történetet, amikor kenyérmorzsák elszórásával találtak ki a “rengetegből” vagy erdőből (ahol eltévedtek éppen) a mese hősök. Legismertebb ebből a Jancsi és Juliska című mese. De gyermekeimnek már számos mesében felbukkant már, amit olvastam nekik 🙂

És mivel keresőoptimalizálást is fogsz itt tanulni, hogy rád találjanak elsőnek a keresőben, így megszervezheted  a belső összekötő struktúrát. Majd látni fogod, amikor készítjük a SEO-t a Yoast SEO Prémium bővítménnyel. De vannak más pluginok is. Egy híján húsz mind :). Én a Yoast-ot kedvelem. Ily módon a tartalmad egy  tényleges webhely lesz, nem csak a cikkek és oldalak gyűjteménye.

 • 3.Testreszabhatod weboldaladat

A WordPress mindenféle lehetőséget kínál Neked, hogy testreszabással
a weboldalad szépen működjön, és csodálatosan nézz ki.  Nem a legfőbb szempont a kinézet, mert nem ettől fognak rád találni és nem ettől fogsz profitálni, de nemárt, ha jól néz ki a weboldalad.

Nagyon sok téma (sablon) lehetőség van. Már kész témák közül lehet választani. Alternatív megoldásként hozzáadhatsz egyedi kódolásokat (ha értesz a HTML és PHP, CSS programozáshoz.), amivel még  egyedivé, varázsolhatod weboldaladat. Versenytársaidat ezzel is lepipálva.

Természetesen a későbbiekben részletesebben megvizsgáljuk mind a három elemet
tanfolyamban. Egyelőre tágabb fogalomban ismerkedjünk meg néhány további jó szempontjával a
WordPress-nek.

Wordpress ingyenes kurzus

Használatra kész források

A WordPress egyik legfontosabb feladata, hogy vannak óriási könyvtárak, amelyekben
készen használható sablonokat és funkciókat tartalmaznak , amit az emberek hoztak létre, hogy  Te csak egy kattintással kiválaszd és alkalmazd a weboldaladon. Ezek közül néhány ingyenes, másokért pedig fizetni kell. Attól függ, hogy mit szeretnél.

Lényege az ezeknek az “erőforrásoknak” sok mindent tesznek lehetővé, még akkor is, ha te
nem tudsz programozni. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző funkciókat adj a weboldaladhoz. És ezzel megváltoztathatod  WordPress weboldalad megjelenését. Ezek erőforrások “intelligens” felhasználásával
pontosan elkészítheted weboldalad, amire csak szeretnéd. Nyilván az adott piaci résed, marketing stratégiád határozza meg. Erre majd visszatérünk máskor.

Ezért teszi a WordPress számodra nagyon könnyűvé a weboldal felépítését, hiszen egy nagyon könnyen használható CMS rendszert ad a kezedbe. A következő leckékben pontosan megmutatom, hogyan lehet maximálisan kihasználni kezdőként ezeket a  szolgáltatásokat.

A WordPress ingyenes!

 

WordPress ingyenes , ami azt jelenti, hogy nem kell fizetni licencdíjat. Csak egyszerűen letöltöd és használhatod is. Szeretném jelezni neked, hogy most a WordPress.org WordPress verziójára,  összpontosítunk. A WordPress a WordPress.com szolgáltatásában is rendelkezésre áll, de ott fizetett tervek vannak.. Elfogom magyarázni később a WordPress.org és a WordPress.com közötti különbséget a
a következő leckében. Mert sokan még most is keverik! Jó, ha tisztázzuk ezt is.

A WordPress nyílt forráskódú szoftver

A másik nagyszerű és szerintem óriási dolog WordPress-ben az, hogy a nyílt forráskódú szoftver.
A nyílt forráskódú szoftver egy olyan szoftver, amelyet egy közösségen belül fejlesztettek ki. Én is részese vagyok. Több projektben részt veszek és segítem ezt a közösséget is!
Mindenki használhatja, megváltoztathatja és terjesztheti a kódot. Az embereket arra ösztönzi, hogy vegyen részt a szoftverprojekt fejlesztésében. Hasonló, mint az Apache OpenOffice irodai csomag vagy a Linux operációs rendszer, a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája.

Az Apache OpenOffice a vezető nyílt forrású irodai programcsomag, melyet használhatsz szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, prezentáció készítésre, grafikai tervezésre, adatbázis kezelésre és egyéb feladatokra. Számos nyelven elérhető és minden normál számítógépen futtatható.

Adatait egy nemzetközi nyílt szabvány formátumban tárolja el, illetve más irodai programcsomagok által létrehozott fájlok kezelésére is képes. Letöltése és bármilyen célra történő felhasználása teljesen ingyenes.

Teljesen kiváltja a Microsoft Office 365 felhő alap szoftvereit, amit havonta kell fizetned. Távol áll tőlem, hogy ezzel népszerűtlenné tenném a a Microsoft Office 365 alkalmazásait, hiszen jómagam is ezt használom, mint a Microsoft felhasználó. Ahogyan a OneDrive felhőt is. Na de…vissza a WordPress-be 🙂

Szóval a nyílt forráskód azt jelenti, hogy mindenki láthatja a programozás folyamatát és hozzájárulhat ehhez a programkódoláshoz. Alakíthatod Te is a WordPress-t. Ez egy nagyon erős ökoszisztémát hoz létre, amelybe mi is bele fogunk “mászni” egy kicsit.  Valahol az utolsó leckékben fogunk erről tanulni. Mivel a digitális forradalmat éljük, így lehet, hogy Te is részese lehetsz ennek.

Persze, nehogy megijedj, nem programozót akarok belőled csiholni, de jó, ha megismered majd jobban a WordPress háttérmunkáját.   A WordPress-hez nem tartozik semmilyen.  Ez egy nagyobb közösség, amelyre támaszkodhatsz, szabadon szerkeszthető ami már elkészült. Fontos, hogy folyamatosan fejlesztjük WordPress-t. Javítjuk a hibákat lépésről-lépésre. Ez az egyik oka annak, ami miatt sok bővítmény (plugin vagy kiterjesztés létezik). A WordPress ezért nyújt sok-sok megoldást számodra. Nagyon sokoldalú!

Mit kezdhetsz Te a WordPress-szel?

 

Teszed fel rögtön a kérdést.  Nos, szinte mindent! Mint korábban már említettem, a WordPress egyik legnagyobb hatalma az, hogy bármire felhasználhatod. Például elkészíthetsz:

 • egy blogot
 • egy híroldalt
 • tagsági oldalt
 • fotós oldalt
 • vállalkozási, üzleti oldalt
 • vitafórumot
 • tudásbázist
 • webáruházat (webshopot)
 • Affiliate (partnermarketinges weboldal, hogy pénzt keress mások termékével)
 • és még sok más, sorolhatnám tovább!

Ez a lista tovább folytatódhat, a lehetőségek számtalanok. Mert olyan könnyű a
testreszabása a WordPress-nek. Egy nagyon erős és rugalmas alap, amellyel bármire képes leszel. Egy óriási alap, amire bármilyen házat felépíthetsz, ha akarsz. Később ezen a kurzuson mélyebben belemerülünk majd, hogyan határozhatod meg a WordPress használatát. Mert nagyon fontos, hogy az elején eldönts, mire is szeretnéd felhasználni. Mert később nehéz módosítani. Lehet, hogy újra kell építened.

Legfontosabb részek, amit megtanultál:

 

 • A WordPress egy tartalomkezelő rendszer (CMS) , egy eszköz,
  ami lehetővé teszi egy weboldal létrehozását és a kívánt tartalom publikálást a világgal. Google keresőben első helyen legyél egy adott kifejezésre!
 • Három elem játszik központi szerepet a WordPress működésében:
  • egy szövegszerkesztő , amely lehetővé teszi a tartalom létrehozását
  • kezelni és rendszerezni a tartalmakat
  • testre szabni weboldaladat, hogyan működjön, és mi
   hogyan nézzen ki
 • A WordPress nagyon könnyen használható, mert nagyon sok
  készen álló sablon és funkciók állnak rendelkezésre
 • WordPress szabad és nyílt forráskódú szoftver, sok
  lehetőségeket kínálva

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.